Participări la evenimente

Pe 25 aprilie a avut loc sesiunea Grupului de Lucru SNMF Vaccinologie

Medicul de familie are un rol esențial în informarea corectă a pacienților, în indrumarea lor către vaccinare, în administrarea acestuia dar și în menținerea încrederii populației în vaccinuri și vaccinare. În această ordine de idei, sesiunea stiințifică va aborda probleme de actualitate privind bolile prevenibile prin vaccinare, vaccinurile disponibile, indicațiile și contraindicațiile acestora, managementul reacțiilor adverse.

Ediția II, 25 noiembrie 2022

„Orice politică de vaccinare înseamnă protejarea comunității împotriva bolilor transmisibile și protejează în primul rând copiii. În acest moment, printre problemele cu care ne confruntăm sunt cele legate de aprovizionarea cu vaccinuri, cum ar fi lipsa vaccinurilor în unele județe, probleme legate de legislație sau dificultatea de a cumpăra vaccinul. Soluțiile pentru aceste probleme sunt rambursareaOrice politică de vaccinare înseamnă protejarea comunității împotriva bolilor transmisibile și protejează în primul rând copiii. În acest moment, printre problemele cu care ne confruntăm sunt cele legate de aprovizionarea cu vaccinuri, cum ar fi lipsa vaccinurilor în unele județe, probleme legate de legislație sau dificultatea de a cumpăra vaccinul. Soluțiile pentru aceste probleme sunt rambursarea vaccinurilor și aprovizionarea directă de către furnizor către medicul de familie. Am lucrat împreună în cadrul Forumului Român de Vaccinare pentru a găsi soluții pentru creșterea accesului la vaccinuri și este bine să avem zone de dezbatere - asta este cheia succesului. Comportamentul preventiv trebuie promovat încă din școală, iar educația pentru sănătate trebuie să fie trebuie introdusă în programul curricular”
Prof univ. dr. Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății
„Vaccinarea este esențială în prevenția bolilor. Accesul la vaccinuri este un aspect important, iar unul dintre instrumentele care pot conduce la creșterea accesibilității la vaccinuri este rambursarea acestora. O propunere în acest sens a fost deja votată de către Parlamentul României. Medicul de familie trebuie să aibă posibilitatea de prescrie vaccinul, iar acesta să fie disponibil pentru a fi administrat. Trebuie să avem acces la vaccinuri, fie prin finanțarea CNAS, fie prin Programul Național de Imunizare. Deci instrumente avem, viziune de asemenea, trebuie doar să implementăm toate aceste măsuri. O altă problemă care trebuie rezolvată este accesul persoanelor neasigurate la vaccinare fără restricții. În caz contrar, aceștia pot fi purtători de virusuri, răspândind astfel boli. Deja s-a făcut un pas și în această direcție, prin amendarea cadrului legislativ de către Parlament, astfel încât persoanele neasigurate să aibă acces la vaccinuri în cadrul Programelor Naționale de Sănătate”
Prof. univ. dr. Adrian Streinu – Cercel
Președintele Comisiei de Sănătate a Senatului.
„Forumul Român Pro-Vaccinare este o platformă de dialog din care fac parte pacienții, medicii și industria. În cadrul Forumului s-au desfășurat multe activități prin care am încercat să convingem atât populația, cât și medicii despre importanța vaccinării, pentru că trebuie să fim cu toții conștienți de faptul că vaccinarea salvează vieți. Un obiectiv important al Forumului este creșterea acoperirii vaccinale. În momentul de față, Programul Național de Vaccinare se adresează în principal copiilor, adolescenților, gravidelor și persoanelor vârstnice, însă în cazul adulților accesul la vaccinuri este dificil, mai ales că acestea nu sunt compensate. Avem nevoie de o bună cooperare cu autoritățile pentru a completa programul și a crește accesul adulților la vaccinuri”
Prof univ. dr. Victoria Aramă
Reprezentant al Forumului Român Pro-Vaccinare.
„La capitolul lecții învățate, menționez ca provocări infrastructura (stocare, transport), iar ca element important digitalizarea, în special platforma de programare, mai ales că platforma COVID pate fi adaptată și altor platforme de vaccinare. Din păcate, avalanșa de informații false au ca rezultat pierderea încrederii în experți. Avem nevoie deci de strategii de combatere a fake news și de educație pentru a combate aceste fenomen. Pentru a crește nivelul de încredere al populației, consider că o soluție este mecanismul de compensare directă a pacientului în caz de reacții”
Lt. Col. dr. Valeriu Gheorghiță
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

FORUMUL ROMÂN PRO-VACCINARE

Ediția I, 20 octombrie 2021

„E nevoie de o schimbare de paradigmă în politicile de vaccinare. În egală măsură trebuie să lucrăm la creșterea credibilității în favoarea vaccinării. În acest sens ne dorim să creăm mai multă vizibilitate pentru profesioniștii din sănătate și să diminuăm impactul fenomenului antivaccinare în România”
Prof. Dr. Victoria Aramă
Președinte, Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății (SRSVPS)
„Mesajele SNMF au fost întotdeauna ferme în direcția pro-vaccinării. Luptăm cu acest curent antivaccinist de ani de zile și încercăm să educăm populația României cu argumente pro-vaccinare. Din păcate, în prezent nu exista măsuri punitive pentru medicii care promovează antivaccinarea, de aceea credem că soluțiile și aceste măsuri punitive trebuie să vină de la CMR. Suntem convinși și avem date clare care atestă că vaccinarea este singura care poate duce la oprirea acestei pandemii.”
Dr. Gindrovel Dumitra
Vice-Președinte, Societatea Naţională de Medicina Familiei – SNMF
„Forumul Român Pro-Vaccinare este un apel deschis la acțiune și direcții comune. Prin soluțiile găsite și promovate împreună, sub umbrela Forumului, vrem să contribuim la asigurarea stării de sănătate a populației și la creșterea speranței de viață a românilor, simultan cu contribuția la creșterea sustenabilității sistemului sanitar național. Ne vom concentra eforturile pe creșterea aderenței la vaccinare si pe găsirea de soluții pentru îmbunătațirea accesului la vaccinuri și vaccinare pentru întreaga populație, pe tot cuprinsul țării. În acest context, constituirea unui grup tehnic consultativ național privind vaccinarea care să asigure consultanță pentru formularea și implementarea strategiilor de vaccinare în România sau, mai concret, introducerea vaccinurilor în sistemul național de rambursare sunt teme de actualitate pe care dorim să le aducem pe masa de discuții a Forumului. Vaccinarea pe tot parcursul vieții reprezintă un element esențial în păstrarea sănătății pe termen lung a populației. Este un fapt real demonstrat, care salvează vieți!”
Dan Zaharescu
Director executiv al ARPIM