Portrait,Of,Smiling,Young,30s,Latino,Woman,With,Little,Daughter

Cum se produce un vaccin

  • În medie, fabricarea unui vaccin durează între 12 – 36 luni* pâna la distribuirea lui pe piață, în timp ce producerea vaccinurilor multivalente poate dura peste 36 luni.
  • Vaccinurile sunt produse complexe biologice, cu procese lungi de producție și control. Controalele de calitate reprezintă până la 70% din întreg procesul de fabricație.
  • Fabricarea cu succes a vaccinurilor de înaltă calitate necesită standardizarea internațională a materiilor prime, testarea producției și a controlului calității, precum și stabilirea unor standarde ridicate pentru supravegherea normelor întregului proces de fabricație de la început până la sfârșit, luând în calcul în același timp că acest domeniu este în continuă schimbare.
  • Toate componentele, procesele de producție, metodele de testare, reactivii și standardele trebuie să respecte standardele definite pentru Bunele Practici de Fabricare (GMP). Aceste cerințe imperative de calitate implică punerea în practică a unor sisteme farmaceutice de calitate ad hoc, măsuri de asigurare a calității, mai multe controale pentru fiecare fază de fabricație, infrastructură adecvată și separarea activităților astfel încât să se poată garanta identitatea, puritatea, eficiența și siguranța vaccinurilor.

* How are vaccines produced? – Vaccines Europe